Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ

 
Οι Τρεις Ιεράρχες, ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, είναι Άγιοι της Εκκλησίας μας, σοφοί δάσκαλοι και προστάτες των Ελληνικών Γραμμάτων, της μάθησης, της σοφίας και των σχολείων.
Ο Μέγας Βασίλειος
Επίσκοπος Καισαρείας. Έγραψε τη "Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου"  και πολλές πραγματείες και επιστολές που ξεχωρίζουν για τις εύστοχες παιδαγωγικές τους αντιλήψεις. Η συμβολή του στην ανάπτυξη των γραμμάτων και το φιλανθρωπικό του έργο τον κατέστησαν μια από τις μεγαλύτερες μορφές της Χριστιανοσύνης.
Γρηγόριος ο Θεολόγος
Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Η επιρροή του στην Τριαδική Θεολογία ήταν πολύ σημαντική. Εκτός από εξαιρετικός Θεολόγος υπήρξε εξαίρετος ποιητής. Φύση ασκητική υπήρξε ο "φιλολογικότερος" και "λογοτεχνικότερος" από τους Πατέρες της Εκκλησίας μας και βοήθησε στη συμπλήρωση του "Συμβόλου της Πίστεως".
Ιωάννης ο Χρυσόστομος
Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Θεωρείται ο πιο χαρισματικός ρήτορας της εποχής του και ο μεγαλύτερος εκκλησιαστικός συγγραφέας και ερμηνευτής των Θείων Γραφών. Έγραψε  τη Θεία Λειτουργία που τελείται κάθε Κυριακή και φέρει το όνομά του. Η σκληρή κριτική και ο έλεγχος προς τους αυτοκράτορες τον οδήγησαν τρεις φορές στη εξορία.
Η φλόγα της σοφίας τους ας φωτίζει και σήμερα τα βήματα κάθε ανθρώπου, μικρού ή μεγάλου, σ΄ όποιο μέρος της γης κι αν βρίσκεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου